Oodin Äidit - Äitienpäivä - Mother and Milk - Guernica_rc1

Äitienpäivä – Kuvia äideille ”Oodin äidit” teoksen kyselystä

posted in: ami lindholm

Hei Äidit! 

Aivan ihanaa äitienpäivää! 

Olen tekemässä vanhempien uupumuksesta kertovaa Oodin Äidit -teosta, joka tulee esille Keskustakirjasto Oodiin elokuussa 2020. Piirrosanimoidun mediateoksen taustamateriaaliksi halusin kysellä vanhemmilta heidän kokemuksiaan uupumisesta ja jaksamisesta. Alkuperäisessä suunnitelmassani Oodin Äidit -teoksessa olisi yksi väsynyt äiti lapsensa kanssa.  Kuitenkin oma elämäni ja havaintoni ympäröivästä maailmasta alkoivat kertoa toisenlaista tarinaa. Halusinkin kysellä, minkälaista äitinä olo on juuri nyt. Toivoin kommentteja erityisesti siihen, mikä lapsiarjessa uuvuttaa ja mistä vanhemmat saavat voimavaroja. 

Sain todella paljon vastauksia kyselyyn, kiitos kiitos!

Vastaukset piirsivät esiin kuvan aika väsyneistä äideistä. Tyypillistä ei suinkaan ole että saisi keskittyä vain yhden lapsen tarpeisiin vaan lapsia on monta ja eri ikäisiä. Perheessä onkin teini, alakouluikäinen, päiväkoti-ikäinen ja vauva. Kaikki vaativat huomiota yhtä aikaa. Tarpeita on koko ajan ja lapset tietenkin haluavat että ne täytetään heti. Samaan aikaan pitää myös tehdä töitä, ruokaa ja välillä koittaa levätäkin.

Ja koko ajan on kaikkialla valtava MELU ja METELI ja HÄLINÄ!  Uuvuttavaa!

Äitienpäivä - Ami Lindholm Oodin äidit - Guernica

Vastausten innoittamana syntyi valtavan uuvuttava ”Äitiyden Guernica”. Äidiltä vaaditaan koko ajan kaikkea ja ei ole hetken rauhaa. Kaikkialla on melu ja hälinä. Tällaista on äitinä olo vuonna 2020.

Toisaalta vanhemmat ovat myös osanneet höllentää vaatimustasoa ja laskea rimaa. Poikkeustilanne ehkä auttaa näkemään sen, että kaikilla on yhtä vaikeaa, armollisuutta siihen arkeen. 

Kysyin myös mistä vanhemmat saavat voimaa ja vastaukset jakaantuivat oikeastaan kahteen osaan. Äidit saavat voimaa erityisesti omista vapaahetkistä. Äidit toivovat hiljaisuutta, omaa rauhaa, omaa aikaa, jolloin kukaan ei vaadi mitään. Luonto, metsä, musiikki ja liikunta ovat tärkeitä, kuten myös puoliso, ystävät ja ylipäätään aikuisten seura. Ja tietenkin kahvi!

Äitienpäivä - Ami Lindholm Oodin äidit -voimakuva -eitekstia

Tämä liikutti minua eniten vastauksia lukiessani: kaikesta huolimatta omat lapset antavat eniten voimaa! Lapset auttavat jaksamaan väsymyksen keskellä – vaikka ovat sen väsymyksen aiheuttaneetkin. Lapset ovat hauskoja, naurattavia, ihania ja rakkaita. He halaavat ja tulevat syliin. He kysyvät: ”Onko sulla halipula, halataanko?” Lasten innostusta ja oppimimista on mukava seurata. Lasten kanssa itsekin voi uppoutua leikkeihin ja maailman ihmettelyyn.  

Jotta äitinä olosta ei jäisi liian synkkä kuva, halusin myös piirtää ihanuuskuvan täynnä rakkautta. Alkoi just vähän itkettää – – 

Saman päivän aikana omat lapset ovat maailman raivostuttavimpia, ja samaan aikaan maailman rakkaimpia. Eikö olekin ristiriitaista? 

Ihanaa äitienpäivää 2020! 

Äitienpäivä - Ami Lindholm - mother and milk - hengahdystauko_prev

Ami

Haluatko  Äitienpäivän kunniaksi nämä Äitienpäiväkuvat itsellesi?

Lataa linkistä kuvat itsellesi ja tulosta ihanimmat Äitienpäiväkuvat Mother and Milk -tyyliin! KLIKKAA TÄSTÄ – LATAA Tulostettavat kuvat itsellesi äitienpäiväksi!