Oodin Äidit , Iloinen äiti leikkii - Ami Lindholm

Auta äitiä ! Kosketukseen perustuva mediataideteos pelastaa väsyneet vanhemmat

posted in: ami lindholm, animaatio

Animoitu mediateos Oodin Äidit kertoo valvovista vauvoista, uupuneista äideistä ja loputtomasta etätyöpäivästä. 

Oodin Äidit Mediateos kertoo väsyneistä äideistä. Kuva "yöllä" -fb_oodi1_fb

Vauva herää yöllä, taas kerran. Väsynyt äiti kävelee vauvan luo, imettää ja lohduttaa. Vauva nukahtaa. Äiti koittaa taas nukkua edes hetken, mutta pian vauva jo herää. Taasko se itkee? Taasko sillä on nälkä? Ei kannata edes nukahtaa kun kohta on jo aamu. Vauvaperheessä yöt eivät ole nukkumista varten ja silti päivällä pitäisi jaksaa. Vauva on kaikkein ihanin mutta miten siitä ihanuudesta jaksaa nauttia kun vain haluaisi nukkua, kolme viikkoa putkeen? 

Interaktiivinen teos kutsuu katsojan auttamaan! 

Ei hätää, sillä pian katsoja saapuu avuksi. Silittämällä itkevää lasta katsoja antaa äidille mahdollisuuden makoisiin lisäuniin ja äiti jaksaa taas. Oodin Äidit on Keskustakirjasto Oodin kosketusseinälle tehty vuorovaikutteinen teos, joka kutsuu katsojia apuun. 

 Ami kertoo: ”Katsoja pääsee teoksessa konkreettisesti auttamaan äitiä ja hänen läsnäoloaan tarvitaan. Haluan näyttää koko Oodin laajalle kävijäkunnalle että tällaista vanhemmuus on, että lapsen kanssa on usein rankkaa mutta vanhempien ei tarvitse pärjätä yksin. Me kaikki voimme auttaa.”

Äidit uupuvat sisäisiin ja ulkoisiin paineisiin

“Halusin näyttää lapsiperheen väsynyttä arkea ja tuoda äitien uupumuksen esille. Vanhemmat, etenkin äidit, kokevat väsymyksen lisäksi suuria paineita. Äiteihin kohdistuu paljon odotuksia ja vaatimuksia, lisäksi meillä on valtavasti sisäisiä paineita, omia mielikuvia siitä minkälainen äidin pitäisi olla. On vaikea höllätä ja hahmottaa omia voimavaroja, laskea rimaa ja tehdä vähemmän. Haluan teoksellani näyttää että äitiys on väsyttävää ja kuormittavaa, ei aina tarvitse jaksaa. “

Oodin Äidit mediateos ja kuva Nukahtanut Äiti

Loputon etätyöpäivä uuvuttaa jo valmiiksi väsyneet vanhemmat 

Kuution toisella kosketusseinällä on menossa vauhdikas etätyöpäivä. Vanhemmat naputtavat läppäreitään, lapsi jaksaa keskittyä leikkiinsä noin kolme sekuntia ja koululaisellakin jatkuvasti kysyttävää. Etäkokoukset keskeytyvät, kun innokkaat lapset ottavat näppäimistöt haltuunsa. Työpäivän aikana ratkotaan työasiat ja samalla etsitään kadonutta legopalikkaa ja selvitetään koulutehtäviä.

Poikkeuskevään hengästyttävä kokemus etätöistä lapsiperheessä tuli mukaan teokseen. Keväällä moni nautti mahdollisuudesta keskittyä perheeseen, mutta samanaikaisesti tilanne oli pelkkää selviytymistä. Oli tunne että on koko ajan hommissa:  tekemässä töitä, auttamassa lapsia koulutehtävissä, keksimässä päiväkoti-ikäiselle taas puoleksi tunniksi puuhaa – ja se kaikki ruoanlaitto! Kaupassakäyntikään ei ollut rentouttava rutiinijuttu vaan operaatio, jota suunniteltiin huolella etukäteen. 

Ami Lindholmin mediateos Oodin Äiidit esillä Helsingin keskuskirjasto Oodissa Kuutiossa elokuussa 2020

Poikkeuskevään uupumus tuntuu vieläkin ja Oodissa kokemusta pääsee kertaamaan auttamalla auttamaan piirrettyä perhettä. Etätyöpäivän aikana katsoja voi leikittää lapsia ja näin antaa vanhemmille työrauhan. Kun vanhemmat rentoutuvat sohvalla, on katsojasta kiinni saavatko vanhemmat pienen lepohetken vai ehtivätkö lapset pomppimaan sohvalle.

Oodin teos näyttää vanhempien uupumuksen ja saa myös pohtimaan yhteiskunnan rakenteita: miksi äidit ovat niin väsyneitä?

Toivon että kuka tahansa näyttelyyn tulija, oli hänellä lapsia tai ei, ymmärtää kuinka väsyneitä vanhemmat voivat olla. Haluaisin, että ihmiset pysähtyisivät kysymään vanhemmilta jaksamisesta: Milloin olet viimeksi nukkunut hyvin? Milloin sinulla oli viimeksi vapaailta? Voisinko hoitaa lapsia, jotta saisit levätä? Toivon, että teos saa ihmiset miettimään miten kuka tahansa voisi tarjota apua. 

Vanhempien väsymys ei tietenkään ole vain yksilöistä kiinni, vaan se pureutuu syvälle yhteiskunnan rakenteisiin. Miksi äidit jäävät yksin?  Miksi aina pitää pärjätä? Onko tukea tarpeeksi tarjolla? Mitä rakenteita pitäisi muuttaa, jotta vanhemmuus ei olisi niin raskasta? 

Toivon että näyttely auttaa väsyneitä vanhempia näkemään, että muillakin on rankkaa, emme ole yksin. Toivon, että voimme kertoa vaikeista hetkistä toisillemme, kehua  ja kannustaa toisiamme. Ehkä voisimme höllätä vaatimuksiamme, vähentää suorittamista ja nauttia ihanista onnen hetkistä. 

Vaikeista hetkistä huolimatta Oodin Äidit on kuitenkin täynnä lämpöä, rakkautta ja arjen komediaa. Kuten teoksen taustaksi tekemässäni kyselyssä tuli ilmi: kaikesta väsymyksestä huolimatta juuri lapset antavat eniten voimaa! Lapset auttavat jaksamaan väsymyksen keskellä – vaikka ovat sen väsymyksen aiheuttaneetkin!

Tervetuloa näyttelyyn 6-30.8.2020!

Oodin Äidit , Iloinen äiti leikkii - Ami Lindholm

Lisätietoja

Mediakuutio-projekti tuo kesällä 2020 Oodiin immersiivisiä eli katsojan teokseen uppouttavia mediataideteoksia Keskustakirjasto Oodin Mediakuutioon. Mediakuutio-projektin toteuttavat yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus, Helsingin keskustakirjasto Oodi, Taiteilijajärjestö MUU ry ja Taideyliopisto.  Animaatio-ohjaaja ja kuvittaja Ami Lindholmin piirrosanimoitu mediateos ”Oodin Äidit” on ensimmäinen interaktiivinen teos Oodin Kuutiossa. Oodin Äidit lähestyy katsojaansa ja aihepiiriään lämmöllä, empatialla ja huumorilla, jatkaen taiteilijan aikaisempien vanhemmuutta käsittelevien teosten Vauvakirja ja Mother and Milk teemoja.

Lue lisää kevään kyselystä mikä äitejä väsyttää ja mistä he saavat voimaa !

Lue lisää Oodin Äidit -näyttelystä tästä koosteesta!

Näyttely keskuskirjasto Oodissa!

Mediateos Oodin Äidit – Ami Lindholm

Näyttely on auki Keskustakirjasto Oodin Kuutiossa 6.-30.8.2020

Näyttelyn aukioloajat 6.-30.8.

ma-pe 8-20

la-su 10-18

Keskustakirjasto Oodi, 2.kerros

Töölönlahdenkatu 4, Helsinki