Kuva: Heli Blåfeld

Heippa! 

Olen Ami Lindholm, animaatio-ohjaaja, kuvittaja, tuottaja. Viime vuodet olen taiteessani keskittynyt vanhemmuuden kuvaamiseen useilla teoksillani: Vauvakirja-sarjakuva (2016), lyhytelokuva Mother and Milk 2018, Oodin Äidit -mediateos 2020 sekä Sankariperhe-sarjakuva HS Meidän Perhe -lehdessä.

Animaatio-ohjaaja

Olen myös työskennellyt jakso-ohjaajana ja animaatio-ohjaajana seuraavissa tv-sarjoissa: Angry Birds Stella (2015-2016 Rovio Entertainment), Royals Next Door (2020 Pikkukala), sekä Hullu Hullumpi Yläaste (2021 Animagency). Olen ohjannut lyhytelokuvia, animaatiodokumentteja, sekä opettanut, järjestänyt festivaaleja ja kehittänyt suomalaista animaatioalaa vuodesta 2003.

”Kannustaa ja antaa toivoa”

Tehtäväni taiteilijana on kannustaa ja antaa toivoa. Oli tilanne miten epätoivoinen tahansa, pyrin aina löytämään ratkaisun, vaikka se pitäisi itse keksiä piirtämällä. Teokseni lähtevät usein omasta elämästäni: Piirrän mitä ympärilläni tapahtuu ja prosessin aikana oma henkilökohtainen kokemukseni muuttuu universaaliksi. Usein saamani palaute on: “Tämä on juuri minun elämästäni, kuinka tiesit?”

Teen symbolista taidetta ihmiselämän synkimmistä ja hauskimmista hetkistä piirtäen ja animoimalla. Nostan marginalisoituja asioita keskelle ja kuljetan katsojan välillä vaikeidenkin tunteiden läpi. Käytän komediaa ja huumoria salakavalana välineenä puhuakseni vakavista asioista. Taiteeni tunnusmerkkejä ovat yksinkertainen tyyli, positiivinen lähestymistapa, toivo, huumori ja sympaattiset hahmot.

Animaatio-ohjaaja Turun Taideakatemiasta

Valmistuin vuonna 2008 animaatio-ohjaajaksi Turun Taideakatemiasta ja työskentelen animaatio-osuuskunta Paperihatussa ohjaajana ja tuottajana. (www.paperihattu.com)

Ohjaamiani animaatioita ovat esimerkiksi Ilo irti (2006) 

The Irresistible Smile from Ami Lindholm on Vimeo.

ja animaatiot Miia Tervon ohjaamaan Lumikko-dokumenttielokuvaan (2009)

Roviolla työskentelin animaatio-ohjaajana Angry Birds Stellan tuotantokausilla 1 ja 2

Lisää töitäni löytyy portfoliostani > www.amilindholm.com 

Haluatko tietää, minkälaista animaatio-ohjaaja työ käytännössä on?

Kuuntele Directors In Animation Podcast http://directorsinanimationpodcast.podbean.com/

Tavoitteenani on taidetta sinne, missä ihmiset jo ovat. Osana Taide Sairaalassa -hanketta piirsin Turun T-Sairaalan seinille ja potilashuoneisiin parantumiseen kannustavia hahmoja. Mother and Milk -animaatio ensiesitettiin huippusuositulla vauva.fi-sivustolla eli toimme taidetta pienten vauvojen vanhempien arkeen sopivassa ympäristössä: elokuva tuotiin sinne, missä vanhemmat jo ovat. Elokuvan uudet esitystavat kiinnostavat, ja suunnittelemme animaation ulottamista osaksi hoitotyötä näytettäväksi sairaaloissa ja perhetyöhössä. Syksyksi teen kosketukseen perustuvaa mediataideteosta Helsingin Keskustakirjasto Oodiin. 

Olen myös oudon kiinnostunut taiteentekemisen prosessista ja analysoin omaa työskentelyäni jatkuvasti ns. metakuvilla, eli piirrän ja maalaan omia toivon ja epätoivon hetkiäni. Tästä ikuisesta kamppailusta muodostuu jatkuvasti päivittyvä Ahdistaa / Helpottaa -teoskokonaisuus, joka alkoi jo vuonna 2011 animaatioinstallaationa Keravan Taidemuseossa osana Animaation Apupyörän yhteisnäyttelyä.  Linkki: esim vimeo https://vimeo.com/29319956 

Animaatio on taidetta, joka muutamassa minuutissa, jopa sekunneissa, voi kertoa jotain elämää suurempaa. Rakastan animaatiota sen kaikissa muodoissa. Työskentelen mielelläni niin indie-sankarina kuin kansainvälisissä megatuotannoissa. Mielelläni myös käsikirjoitan, teen hienoa visuaalista suunnittelua, oivaltavia kuvituksia ja luennoin animaatiosta kaiken mitä tiedän. 

 Ole yhteydessä jos tarvitset animaatioprosessin läpikotaisin tuntevaa ohjaajaa ja piirtäjää, joka osaa naurattaa ja itkettää katsojaa! Pääset myös tutustumaan lisää yritysten työpajoihin Kookin sivuilla.