kun sanat eivät riitä – animaatio avuksi koulutuksiin

posted in: Mother and Milk

Perhevalmennus, tiedättehän ne vaivaannuttavat hetket: Huoneellinen toisilleen tuntemattomia ihmisiä istuu liian pienillä tuoleilla. Valtavan mahan kanssa mietitään pääseekö tästä tuolista ikinä ylös. Katse hakeutuu muihin osallistujiin: en tunne täältä ketään ja pian pitäisi puhua imetyksestä, lapsuuden perheestä ja omista toiveista vanhempana. Aiheet ovat vähän liian suuria ja henkilökohtaisia eikä oikein edes tiedä mitä kysyä. Millä murtaisi jään ja laukaisisi tilanteen?

Entä jos perhevalmennuksessa näyttäisikin animaation?

Mother and Milk on 10 minuutin animaatioelokuva, joka kertoo imetyksestä ja vanhemmaksi kasvamisesta hauskasti ja koskettavasti. Kaikkihan tietävät, että maitoa voi tulla paljon, mutta valtamerellinen? Joku on kuullut suihkutisseistä, mutta voiko maitosuihku lennättää äidin pois sairaalasta? Entä miltä tuntuu kun entinen elämä uppoaa maitoon? Tai miten käy parisuhteelle kun vauva on aina mukana ja herää kesken treffi-illan? Animaatio pohtii myös syvempiä kysymyksiä, kuten vanhempien kokemaa ulkopuolisuutta, imetyksen herättämiä negatiivisia tunteita ja vauvan jatkuvaa tarvitsevuutta. Animaatio on lohdullinen:  äiti saa apua ja lopulta arjen uudet rutiinit löytyvät. 

Animaation katsomisen jälkeen jää on murrettu ja koska animaatiossa kaikki lähtee niin lapasesta niin tämän jälkeen mikään kysymys ei tunnu hölmöltä! Ammattilainen voi jatkaa imetyksestä ja vanhemmuudesta puhumista terveydenhoidon näkökulmasta.

Elokuva on tunteellinen ja voi myös hieman järisyttää – ai tuollaistako on luvassa? 

Mutta onko se vähän liian pelottava?

Onko imetys todellakin noin kauheaa? Onko vanhemmuus todellakin noin vaikeaa? Entä jos sitten ei uskalla synnyttää? Ymmärrän hyvin varovaisuuden ja arkuuden käyttää muuta materiaalia kuin viranomaiskanavia pitkin hyväksytettyä opetus- tai valistusmateriaalia. Miten siis puhua näistä hetkistä? Keskustellaanko imetyksen ja vanhemmuuden haasteista rehellisesti, vai jätetäänkö kissat nostamatta pöydälle, kun pelätään imetysmyönteisyyden kärsivän ja vanhempien pelästyvän?  Elokuvaa esitettiin koko kevät 2019 Vauva-lehden sivuilla ja sitä kautta saatu äitien ja isien palaute kertoo siitä, että elokuva kosketti ja onnistui tuomaan esiin asioita, joille ei ole aina sanoja imetykseen erikoistuneilla ammattilaisillakaan. Tuhannet vanhemmat katsoivat animaation keväällä 2019 ja palaute oli itkevää ja nauravaa. Voi luottaa myös vanhempien medialukutaitoon: he kyllä ymmärtävät missä kohtaa liioitellaan.

Mother and Milk ei ole opetuselokuva vaan taideteos!

Yksi syy Mother and Milk -animaation tekemiseen oli se, etten saanut oikein mistään tukea niihin kaikkiin tunteisiin mitä vanhemmaksi kasvamisessa tuli vastaan. Oli tietoa ja valistusta mutta tunteiden kanssa jäin yksin. Siksi halusin tehdä elokuvan, jonka itse olisin halunnut nähdä joko ennen vauvan syntymistä tai muutaman kuukauden päästä kun kaikki imetysongelmat olivat lävähtäneet esiin.  

Tämä ei ole mikään opetuselokuva vaan minun omaan kokemukseeni pohjautuva teos, joten otin kaikki vapaudet irroitella.  Vaikka animaatio onkin liioiteltu ja hauska niin pidin huolen siitä, että imetystaipaleen eri vaiheet, kuten imetyksen käynnistyminen, alkuvaiheen pitkä imetys, maidon pullotus, tiheän imun kaudet ovat elokuvasta löydettävissä ja ne on kuvattu sen verran realistisesti kuin tällaisessa absurdissa animaatiossa on mahdollista. Olen sitä mieltä että sanoma menee paremmin perille kun vähän myös naurattaa.

 Taide toimii korvaamattoman sillanrakentajana ja tunteiden sanoittajana joka pitkällä tähtäimellä johtaa inhimillisempään, rehellisempään ja perheiden voimavaroja tukevaan hoitoon. 

Katso tästä ihanan Mother and milk -animaation traileri!

Vuoden lisenssi ammattilaiskäyttöön!

Mother and Milk on nyt nähtävillä VIMEOSSA ! Teimme ammattilaisille on käyttöön vuoden lisenssin, jonka avulla elokuvaa voi käyttää apuna imetyksestä kertomisessa. Esimerkiksi terveydenhoitajat, kätilöt, doulat, imetysohjaajat ja kaikki vanhempien kanssa työtä tekevät voivat käyttää elokuvaa oman työnsä tukena. Elokuva ei ole tietoisku mutta faktat löytyvät: on maidon pullotusta, tiheän imun kaudet ja pitkät alkuimetykset. Elokuva auttaa tieteellisen tiedon rinnalla tuomaan vanhemmuuden kokemusta esiin. 

Taiteen avulla voi kertoa vaikeista asioista ja tuoda näkymättömän näkyväksi 

10 minuutin animaatiossa käydään läpi:
– imetyksen käynnistyminen, 
– ensimmäiset päivät kotona, 
– isän rooli imetyksen mahdollistajana, 
– parisuhteen muutokset, 
– äidin ja vauvan suhteen muotoutuminen ja 
– lopuksi vielä pohditaan kuinka olemme osa sukupolvien jatkumoa 
– tämä kaikki vain 10 minuutissa! 
Animaatiolla on hurja voima kertoa suuria tarinoita lyhyessä ajassa. Elokuva antaa riipaisevan todentuntuisen kuvauksen vanhemmuuden ensi hetkistä. Elokuvan huumori auttaa aloittamaan keskustelun siitä, mikä vanhemmuudessa ja imetyksessä on niin ihanaa – ja myös haasteellista. Meillä on paljon tietoa ja valistusta, mutta vähemmän tukea niihin tunteisiin, jota vauvan saaminen herättää ja tähän Mother and Milk on oiva ratkaisu. Taideteos toimii kokemusasiantuntijana ja rohkaisee vanhempia puhumaan omista kokemuksistaan kun jää on murrettu liioitellun, hauskan ja välillä hurjankin animaation avulla.

Tutustu animaatioon! tai ota yhteyttä ami@motherandmilk.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *