Mother and milk animaatio Osta tai vuokraa Vimeosta

Mother and Milk – Animaatioelokuva imetyksestä

posted in: animaatio, Mother and Milk

Vanhemmaksi tuleminen on ollut taiteessani aika lailla yksi mullistavimmista jutuista. Samanaikaisesti sarjakuvien rinnalla alkoi kehittyä imetykseen keskittyvä animaatiotarina, jossa oma kokemukseni imetyksestä ja sen vaikeista alkuvaiheista purkaantui animaatioelokuvaksi. Mother and Milk kertoo imetyksen vaiheista, vanhemmuuden tunteista ja siitä kuinka vauvan myötä koko entinen elämä hukkuu maitomereen.

Huikean koskettava, oivaltava ja elämää ihanasti kuvaava taideteos!

Katsojan kommentti

Mother and Milk kertoo imetyksen tunteista

Kun vauva syntyi, kaikki sujui loistavasti. Vauva oli niin söpö ja meillä oli hauskaa. Mutta imetyksen aloitus, se oli vaikeaa! Olin nähnyt aiemmin vain niitä äitejä jotka imettävät lapsiaan rennosti lonkalla. En tiennyt että maito ei heti nouse, rinnanpäät menevät rikki ja sattuu niin paljon että itkettää. Tai että ongelma voi olla päinvastainen: maitoa tulee heti liikaa ja rinnat pakkautuivat kivuliaasti.

Vauva nukahteli rinnalle, ei osannut oikeaa imuotetta ja söi aina vaan vähän kerrallaan. Maidontuotannon nostamiseksi piti pumpata, joka kerta enemmän, siis rinnoista joista maitoa ei vielä tule. Sairaalan imetysohjaus oli ensiluokkaista ja siihen todella panostettiin. Mutta oli se myös aika kuumottavaa: koko ajan piti saada pumpattua muutama milli enemmän kuin aiemmin. Lisämaidon uhka väijyi ilmassa, jotenkin ajattelin että jos en nyt onnistu niin sitten imetys loppuu kokonaan. Olin henkisesti tosi yksin. Koin valtavaa epätoivoa: en pysty ruokkimaan omaa vauvaani!

Mitä jos koko maailma peittyisi äidinmaitoon – pätkä Mother and Milk -animaatiosta

Vaikea imetys – näin sai alkunsa Mother and Milk

Tiesin että pitää rentoutua vaikka koko keho on jännittynyt ja kavahtaa vauvan kivuliasta haukkausta. Sairaalan moneen kertaan kopioidut monistelappuset eivät suoranaisesti inspiroineet imetykseen, joten aloin tietoisesti luoda päässäni kuvia maidosta, maitoputouksesta, maitotulvista. Tajusin, että imetys on pitkälti päänsisäistä toimintaa: on huijattava itsensä uskomaan että maitoa on juuri tarpeeksi, että minä ja vauva osaamme tämän.

Hoitajien tiukalla ja mutta lempeän asiantuntevalla opastuksella maidontuotanto käynnistyi kunnolla (siinähän kuluu noin kolme päivää), imuote löytyi, ja aloin saada rentoutta ja itsevarmuutta imetykseen. Jossain vaiheessa imetys alkoi sujua ja minustakin tuli se äiti, joka rennosti kantaa vauvaa lonkalla ja imettää ihan missä tahansa.

Kokemus imetyksestä muotoutui vähitellen animaatioelokuvaksi, jossa kaikki lähtee reippaasti lapasesta. Animaatiossa kaikkea voi liioitella joten kun maidontuotanto kerran käynnistyy, maitoa suihkuaakin niin paljon että se hukuttaa alleen työn, kodin ja entisen elämän. Tiheän imun kausi kuvataan maitomyrskynä, ja äidin raivokin on sallittua. Onneksi on apua ja tukijoukkoja eikä pikkuvauva-aika kestä loputtomiin.

Mother and Milk valmistui vuona 2019 ja sitä esitettiin Vauva.fi-sivulla kaikille Vauva-lehden lukijoille. Oli upeeta tuoda tämä vanhemmuuden kokemus kaikille jotka ovat juuri samassa elämäntilanteessa, ihan hämmentyineitä ja väsyneitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *