Tonttuovi

posted in: Mother and Milk, vauvakirja

Mother and Milk esittää: Jännittävä Joulutarina Tonttuovi!
Tarina on ajalta erittäin K-18 ja saattaa naurattaa herkimpiä lukijoita!

Tonttuovi

Olipa kerran ihan tavallinen perhe, äiti ja isä ja jotain kaksi lasta. Syksyllä oli ollut loputtomasti töitä ja vielä olisi joulu järjestettävänä. Äiti on jo viikon verran tehnyt työpäivän lisäksi tuplatyötä: ostanut lanttua, kirjoittanut joulupukille, organisoinut 30 ihmisen sukulaisjoulua, kuka menee minnekin, kuka tuo mitäkin. On käyty joulukonsertit, Luciakulkueet, ja kauneimmat joululaulut.  On viety päiväkodin ja koulun opeille itse askarraeltuja ihania kääröjä itsetehdyillä pipareilla ja itse huovutetuilla tontuilla.

Nyt on aatonaatto. Äiti kiinnittää ihastuksesta hihkuen pikkuveljen päiväkodissa tekemän talvimaisema-teoksen kodin taideseinälle. Oijoi, se on kauttaaltaan siniseksi töpötelty ja siihen on liimattu kaksi valtavaa silkkipaperiklönttiä. Ai että on hieno. 

Isosiskon kanssa aloitetaan viimein tonttuoven tekeminen: seinään listan päälle kiinnitetään ensin itsemaalattu punainen ovi, kiinnitetään ovenpielet ja pikkuruinen matto. Äidin mielessä paianavat kaikki valmistelut ja siivoukset mutta hän koittaa hetken keskittyä täysillä lapsen kanssa puuhasteluun. Onhan joulu kerran vuodessa vaan. 

Päivän aikana whatsapp-jouluryhmän viestit vaihtuvat, porkkana- ja lanttulaatikot valmistuvat. Isä tuo kuusen ja sitä koristellaan. Siivotaan ja pestään lattiat, järjestellään vielä liinavaatekaappi ja keittiön komerot niin on sitten mukavan siistiä.  Piipahdetaan ystävien luona pikakylässä, vaihdellaan pieniä herkkupaketteja. Äidillä ja isällä jo vähän kireät fiilikset, vähän tiuskitaan kun hommaa on vielä niin paljon. 

Viimein lapset on saatu nukkumaan. Kinkku on uunissa ja kaikki alkaa olla valmista. Huh, ehkä tästä taas joulu tulee, äiti ja isä huokaavat. Ja juuri sillä hetkellä lastenhuoneesta kuuluu KÖH, KÖH ja BYÄÄÄÄK. 

Ei ole totta! Lapsi oksentaa!! Äiti ja isä juoksevat, ei helvetti, lakanoita vaihdetaan, pestään oksennusta hiuksista, pyykkikone päälle. Ehkä se johtui vaan herkkujen syömisestä. Kunnes toinen lapsikin oksentaa. Ei. Ole. Totta. Isäkin juoksee oksentamaan ja hoippuu sänkyyn kalpeana. 

Äiti katsoo tyhjyyteen. Ja ryhtyy soittamaan puheluita. Joo meille ei voikaan tulla. Joo. Tulkaa nyt vaikka nämä ruuat hakemaan. Piipahtelua ovensuussa. Juu sellaista se on. No ehkä tapaninpäivänä sitten. 

Äiti katsoo tyhjää ja siistiä kotia, jossa kaikki on valmista. Hän huutaaa (äänettömästi etteivät lapset herää). Hän paiskaa porkkanalaatikon seinään. Irvistää vegaaniselle kinkkurullalle. Juo glögin suoraan kattilasta ja rouskuttaa mantelit päälle. Ottaa rieslingin kylämästä ja oluen. Ja juo ne kaikki. Voi saatanan saatana, äiti kiroaa ja ahmii mätipaketista mätiä suoraan suuhun ja romahtaa keittiöön, siihen kinkun viereen. Vittu miten tässä taas kävi näin, mä vihaan tätä! En mä edes tykkää lantusta. Ja tän vegaanirullankin tein, Tämä joulu on niin perseestä!

Yhtäkkiä jossakin kolahtaa. Äiti lähtee kurkkaamaan ihmetellen. 

Äiti menee lähemmäs ovea. Tonttuovi on auki. Mitä ihmettä! Äidin tekee mieli mennä ovesta sisään. 

Äiti lähestyy ovea – ja hups hän on tonttujen kokoinen. 

Äiti päätyy tonttujen tielle ja huomaa että kaikki ovat Tonttubaarissa. Se on ihan täynnä. 

Äiti menee baariin, tonttujen luo.  Siellä on muitakin äitejä ja isiä. He tilittävät: ”riisipuuro paloi pohjaan” ”en saanut perunalaatikkoa imellytettyä”. ”Tuli juuri ero”. ”Lapset ovat exällä ja on yksinäistä”. ”Me ei olla puhuttu vaimon kanssa viiteen vuoteen ja on ankeat tunnelmat”.

 

Äiti kertoo oman tarinansa. Tontut ja äidit lohduttavat. 

Äiti juo vähän lisää ja hänellä alkaa olla hauskaa.

Hän päätyy vähän pussailemaan ja puuhailelmaan tonttujen kanssa. 

Muistikuvat ovat hieman hämäriä…

Aamulla Äiti kömpii tonttuovesta takaisin kotiin. Tontut vilkuttavat Äidille. 

Äiti juo aamukahvia aamun valossa. Lapset heräilevät. Oksennustauti on jo vähän helpottanut. Isäkin kömpii hereille ja voi jo paremmin. 

Äiti, isä ja lapset viettävät ihanan jouluaaton: He tilaavaat pizzaa ja löytävät lahjoja kuusen alta. Kynttilät sytytetään ja lauletaan hauskoja lauluja. 

Tämä olikin paras ja rennoin joulu ikinä!

HYVÄÄ JOULUA 2020!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *